• Ana Sayfa
  • >
  • Blog
  • >
  • Trend & Eğlence
  • >
  • En İyi Yeşilçam Filmleri
  • En İyi Yeşilçam Filmleri
  • En İyi Yeşilçam Filmleri
  • En İyi Yeşilçam Filmleri

  • 9 Dakika Okuma Süresi
  • En İyi Yeşilçam Filmleri

    Türk sinemasının altın çağına ışık tutan Yeşilçam filmleri, birbirinden özel sahneleri ve unutulmaz oyunculuk performanslarıyla öne çıkıyor. İşte karşında, tekrar tekrar izlemeye doyamayacağın en iyi Yeşilçam filmleri!

    Film üretimi bakımından Türk sinemasının en parlak dönemi olarak bilinen Yeşilçam, kültürel hafızamızın en önemli eserlerini sunuyor. Melodram, müzikal, komedi ve birçok türde sayısız filmin üretildiği bu dönemin yapımları, birçok ünlü yönetmen ve oyuncularla özdeşleşiyor. Eğer sen de sıkı bir sinema tutkunu olarak harika filmler keşfetmek istiyorsan sana özel hazırladığımız Yeşilçam filmleri listesi iştahını kabartabilir! Film iştahını eski Türk filmleri ile giderirken, mideni de Tıkla Gelsin®’in enfes lezzetleriyle doyurabilirsin!

    Yeşilçam Nedir?

    Yeşilçam, Türkiye sinemasında 1950’den 1990’lara kadar uzanan dönem olarak adlandırılıyor. Yeşilçam ismi, Türk sinemasının temellerinin atıldığı ve dönemin en büyük yapım şirketlerine ev sahipliği yapan Beyoğlu'ndaki Yeşilçam Sokağı'ndan geliyor. Film üretiminin hayli arttığı bu dönem, ülke sinemamızın en üretken dönemlerinden biri olarak kabul görüyor.

    Efsane Yeşilçam filmleri melodram, aşk, macera, komedi, müzikal ve tarihi temaları işliyor. Birçok unutulmaz senaryoya ve oyunculuk performansına şahit olabileceğin bu yapımlar, Türkiye'nin modernleşme ve kalkınma sürecindeki toplumsal dönüşümlerine de ışık tutuyor. Çekilmesinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen etkisini sapasağlam koruyan unutulmaz Yeşilçam filmleri listemize başlıyoruz!

    Hababam Sınıfı (1975)

    En iyi Yeşilçam filmleri deyince doğal olarak pek çok kişinin aklına ilk Hababam Sınıfı geliyor. Rıfat Ilgaz’ın aynı isimli romanından uyarlanan filmin yönetmenliğini Ertem Eğilmez üstleniyor. Çekimleri Adile Sultan Kasrı’nda yapılan film, özel Çamlıca Lisesinin yaramaz öğrencileri ve öğretmenleri arasında geçen komik olaylara odaklanıyor. Filmin oyuncu kadrosunda ise Münir Özkul, Kemal Sunal, Tarık Akan ve Adile Naşit gibi dev isimler yer alıyor.

    Hababam Sınıfı, uzun yıllar devam eden ve çok sevilen serinin ilk filmi olarak öne çıkıyor. Yeşilçam komedi filmleri arasında son derece özel bir yer edinen bu yapım, halk arasında vazgeçilmez bir sinema klasiği olarak parlıyor. Her anı unutulmaz oyunculuk performanslarıyla dolu Hababam Sınıfı’nın verdiği keyif hiç eskimiyor!

    Selvi Boylum Al Yazmalım (1977)

    Yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı Selvi Boylum Al Yazmalım, Yeşilçam aşk filmleri arasında ikonik bir yere sahip. Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un Kırmızı Eşarp adlı romanından uyarlanan filmin oyuncu kadrosunda Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin yer alıyor. Film, Asya'nın ilk görüşte aşık olduğu İlyas ile kendisine en zor zamanında evini ve kalbini açan Cemşit arasındaki seçimini konu alıyor.

    Çekimleri Osmaniye’deki Karatepe-Aslantaş arkeolojik alanının civarında yapılan Selvi Boylum Al Yazmalım, Türk sinemasının yapı taşları arasında gösteriliyor. Filmin dokunaklı senaryosu, birbirinden etkileyici müzikleri ve Kadir İnanır ve Türkan Şoray'ın karşılıklı performansları hafızalara kazınıyor.

    Neşeli Günler (1978)

    En iyi Yeşilçam filmleri listelerinin gediklisi kült klasik Neşeli Günler, turşuculuk yapan altı çocuklu bir çiftin başından geçen eğlenceli olayları anlatıyor. Çift, turşu suyunun limonla mı yoksa sirkeyle mi yapılması gerektiği üzerine çıkan tartışma sonucu ayrılıyor. Bunun üzerine altı kardeş, aileyi tekrar bir araya getirmek için eğlenceli bir plan yapmaya koyuluyor.

    Yönetmen koltuğunda Orhan Aksoy’un yer aldığı filmin oyuncu kadrosu ise Adile Naşit, Münir Özkul, Ayşen Gruda ve Şener Şen gibi dev isimlerle parlıyor. İstanbul’un Cihangir, Bebek, Taksim ve Üsküdar gibi semtlerinde çekilen film, şehrin geçmişine dair nostaljik bir tat bırakıyor. Aile bağlarına dikkat çeken Neşeli Günler, hala pek çok kişinin favori Yeşilçam klasiği olarak öne çıkıyor.

    Süt Kardeşler (1976)

    Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Gulyabani adlı romanından uyarlanan Süt Kardeşler’in yönetmen koltuğunda Ertem Eğilmez oturuyor. Çekimleri İstanbul Yeşilköy'deki Simenoğlu Köşkünde tamamlanan film, Osmanlı zamanında bahriye eri olan Ramazan ve Şaban’ın maceralarını anlatıyor. Melek Hanım’ın yıllardır kimsenin sahip olamadığı konağında bir grup insanın yolları kesişiyor ve konağa Gulyabani’nin dadanmasıyla olaylar oldukça eğlenceli bir hal alıyor.

    Süt Kardeşler, oyunbaz ve keyifli senaryosunun yanı sıra Kemal Sunal, Şener Şen, Adile Naşit ve Halit Akçatepe gibi oyuncuların unutulmaz performanslarına sahne oluyor. En iyi Yeşilçam filmleri arasında yer alan Süt Kardeşler filmi, gününe kahkaha ve neşe katmak için harika bir seyirlik!

    Tosun Paşa (1976)

    Tosun Paşa, Yeşilçam klasik filmleri deyince şüphesiz akla ilk gelen yapımlardan biri. Başrollerini Kemal Sunal, Müjde Ar, Şener Şen, Adile Naşit ve Ayşen Gruda’nın paylaştığı filmin yönetmenliğini ise Kartal Tibet üstleniyor. Komedi türündeki film, Mısır'ın henüz Osmanlı İmparatorluğuna bağlı olduğu dönemdeki bir hikayeye odaklanıyor. Filmde Yeşilvadi adındaki bölge için rekabet eden, Osmanlı döneminde iki düşman aile olan Tellioğulları ve Seferoğulları’nı izliyoruz.

    Nâzım Hikmet'in aynı adlı senaryosundan uyarlanan bu sevilen yapımda sinemamızın en komik ve eğlenceli anlarına şahit olabilirsin. Filmin atmosferinde önemli bir etkiye sahip çekim mekanları arasında ise Yeşilköy semtindeki Simenoğlu Köşkü, Emirgan'daki Sarı Köşk ve Said Halim Paşa Yalısı yer alıyor.

    Aile Şerefi (1976)

    Orhan Aksoy’un yönetmen koltuğunda oturduğu Aile Şerefi, en etkileyici Yeşilçam dram filmleri arasında yer alıyor. Film Münir Özkul, Adile Naşit, Itır Esen ve Ayşen Gruda gibi oyuncularıyla tam bir yıldızlar geçidi!

    İşportacılık yaparak ailesini geçindirmeye çalışan Rıza, eşi Adile ve beş çocuğunun başından geçen çalkantılı olaylara odaklanan film, aileye dair derin sorular sorduruyor. Yeşilçam nostalji filmleri koleksiyonunun en önemli parçalarından olan bu yapım, incelikli bir sinema duygusu yaratmayı da başarıyor.

    Çöpçüler Kralı (1977)

    Çöpçüler Kralı, ödüllü Yeşilçam filmleri içinde en popüler yapımlardan biri olarak öne çıkıyor. Filmin 15. Antalya Film Festivali'nde kazandığı ödüller arasında, senarist Umur Bugay’ın En İyi Senaryo ve Şener Şen’in En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülleri yer alıyor. Çöpçüler Kralı’nın yönetmen koltuğunda ise sinemamızın usta isimlerinden Zeki Ökten oturuyor.

    En sevilen Yeşilçam filmleri oyuncuları Kemal Sunal, Şener Şen ve Ayşen Gruda’yı başrolde izlediğimiz film, mahalleliye zorbalık yapan zabıta amiri, mahallenin çöpçüsü ve ikisinin de aşık olduğu kadının hikayesini takip ediyor. Kemal Sunal'ın ikonik filmlerinden Çöpçüler Kralı’nın Güneşli Sokak, Cihangir ve çevresinde çekildiği biliniyor.

    Kapıcılar Kralı (1976)

    Yeşilçam film önerileri listelerinin bir diğer gediklisi Kapıcılar Kralı, sıradan gibi görünen ancak oldukça zeki bir apartman görevlisi ile apartman sakinleri arasındaki çatışmaları anlatıyor. Kemal Sunal'ı başrolde izlediğimiz filmin yönetmenliğini ise Zeki Ökten üstleniyor.

    Apartmandaki farklı karakterler üzerinden sosyo-ekonomik dengelere mercek tutan Kapıcılar Kralı, seyirciye dönemin Türkiye’sine dair değerli açılımlar sunuyor. Filmde, Kemal Sunal’ın 14. Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ile taçlanan enfes performansını izleyebilirsin.

    Gülen Gözler (1977)

    Büyük usta Ertem Eğilmez’in filmi Gülen Gözler; senaryosu, yönetmenliği ve oyunculuklarıyla en iyi Yeşilçam filmleri arasında yer alıyor. Filmin dikkat çeken oyuncu kadrosunda Münir Özkul, Halit Akçatepe, Adile Naşit, Şener Şen, Ayşen Gruda, Müjde Ar ve Itır Esen bulunuyor.

    Yaşar Usta, karısı ve beş kızından oluşan geniş bir ailenin yaşadığı geçim sıkıntılarını anlatan film, etkisi hala süren derin ve dokunaklı anlar sunuyor. Ana çekimleri İstanbul'un Yeşilköy semtinde yapılan filmin orijinal müziklerini ise Melih Kibar bestelemiş. Unutulmaz Yeşilçam müzikleri eşliğinde dolu dolu bir seyirlik!

    Bizim Aile (1975)

    Yeşilçam, birçok sinemasever için sımsıcak hikayelere ve karakterlere sahip aile filmleri demek! Yeşilçam aile filmleri deyince akla ilk gelen yapımlardan olan Bizim Aile, Münir Özkul, Tarık Akan, Adile Naşit, Halit Akçatepe, Şener Şen ve Ayşen Gruda gibi dev isimleri bir araya getiriyor.

    Dram-komedi türündeki film, üçer çocuğuyla dul kalmış iki yalnız ebeveyn Yaşar Usta ve Melek Hanım’ın hikayesini anlatıyor. İkili, mahallenin çöpçatanlığı sayesinde evleniyor ancak birbirleriyle yaşamak zorunda kalan altı kardeş, duruma o kadar da hızlı uyum sağlayamıyor. Üsküdar'ın Altunizade semtinde bulunan köşk ve Yeniköy'de bulunan Said Halim Paşa Yalısı, filmin ana çekim mekanları arasında yer alıyor.

    Şaban Oğlu Şaban (1977)

    En iyi Yeşilçam filmleri listesinde sırada gerçek bir komedi başyapıtı olan Şaban Oğlu Şaban var! Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Şener Şen, Adile Naşit ve Ayşen Gruda’nın başrollerde birbirinden etkileyici performanslarını izlediğimiz filmin yönetmenliğini Ertem Eğilmez üstleniyor.

    Film, iki askerlik arkadaşı Şaban ve Ramazan’ın eğlenceli maceralarına odaklanıyor. Şaban Oğlu Şaban türlü sakarlıklar, rastlantılar ve incelikli komedi anlarıyla oldukça eğlenceli bir hikaye sunuyor. Yeşilçam komedi filmleri arasında devasa bir hayran kitlesine sahip bu yapımda, her izleyişte kahkahalarla gülebileceğin eğlenceli anların keyfini yaşayabilirsin.

    Sultan (1978)

    Unutulmaz Yeşilçam filmleri arasında yer alan Sultan’ın yönetmenliğini Kartal Tibet, senaristliğini ise Yavuz Turgul üstleniyor. Dram ve romantik komedi sularında yüzen bu efsane filmin oyuncu kadrosunda Türkan Şoray, Bulut Aras, Adile Naşit ve Şener Şen yer alıyor.

    Film, mahallede pek çok genç kızla sevgili olan yakışıklı genç Kemal’in, Sultan'ı elde etmeyi planlamasının ardından gelişen olayları takip ediyor. Filmin çekimleri, İstanbul'un Sarıyer ilçesinin Rumelihisarı Mahallesinde ve Boğaziçi Üniversitesinin Kuzey Kampüsüne yakın bir noktada gerçekleştirilmiş.

    Ah Nerede (1975)

    En iyi Yeşilçam filmleri koleksiyonundan Ah Nerede, dönemin klasikleşmiş romantik komedilerinden biri. Tarık Akan ve Gülşen Bubikoğlu'nun başrollerini paylaştığı film, ismini ise Füsun Önal'ın "Ah Nerede" şarkısından alıyor. Film, İstanbul'da okuyan üç kardeşin başından geçen komik ve eğlenceli olayları izliyor.

    Komedi ve romantizm unsurlarını ustaca harmanlayan Ah Nerede’de Akan ve Bubikoğlu'nun güçlü oyunculukları öne çıkıyor. Film nostaljik atmosferi, ölçülü mizahı ve incelikli senaryosuyla her izleyişte ayrı tat veren birbirinden özel sahnelerle dolu!

    Yılanların Öcü (1962)

    Fakir Baykurt'un aynı isimli eserinden uyarlanan Yılanların Öcü, unutulmaz Yeşilçam filmleri arasında yer alıyor. Yönetmenliğini Metin Erksan’ın üstlendiği filmde Fikret Hakan, Nurhan Nur, Aliye Rona ve Erol Taş harika performanslar sergiliyor. Film, yaşlı ve yoksul bir kadının köydeki hiyerarşiye karşı koyuşunun öyküsüne odaklanıyor.

    Toplumsal gerçekçi bir tona sahip olan ve döneminde çokça tartışılan Yılanların Öcü, 1966 yılında Kartaca Film Şenliği'nde En İyi Film seçildi. Metin Erksan’ın boyutlu karakterleri filmi bir üst seviyeye taşıyor. Toprak mülkiyeti meselesini sorgulayan yapım, kadın-erkek ve sosyal sınıf çelişkisine de incelikli bir bakış atıyor.

    Sevmek Zamanı (1965)

    En iyi Yeşilçam filmleri listemizi tabii ki bir Metin Erksan klasiği olan Sevmek Zamanı ile noktalıyoruz. Sinema tarihimizin üzerine en fazla yazılıp çizilen, tartışılan filmlerinden biri olan bu yapım, ayrıksı özellikleriyle çıktığı dönemde gösterim şansı dahi bulamamış ancak zamanla kült statüsüne yükselmiş. Film, boyacılık yapan Halil’in boş köşklerden birinde duvardaki asılı kadın resmine aşık olmasını takip ediyor. Köşkün sahibinin kızı olan resimdeki Meral köşke gelince hikaye, temsile ve aşka dair derin noktalara sürükleniyor.

    Çekimleri genellikle Büyükada’da geçen filmi bitirebilmek için yönetmen Metin Erksan kendi evindeki eşyaları satmış. İtalyan usta yönetmen Michelangelo Antonioni ilk dönem başyapıtlarını andıran kadraj tercihleri, iki karakter arasında tuhaf bir yalıtılmışlık hissi yaratıyor. Bu geniş plan çekimler seyirciye alan açıyor ve yaşananlar üzerine düşünme fırsatı sunuyor. Başrollerinde Müşfik Kenter ve Sema Özcan’ın yer aldığı Sevmek Zamanı, yalnızca Yeşilçam’ın değil, sinema tarihimizin de en özel filmlerinden biri.

    Film Keyfini Bölme, Tıkla Gelsin®!

    Film Keyfini Bölme, Tıkla Gelsin®

    En iyi Yeşilçam filmleri listemiz okudukça iştahını daha da kabartmış olabilir! Sevdiklerinle birlikte keyifle izleyebileceğin Yeşilçam klasiklerinin tadını taçlandırmak için Tıkla Gelsin®’in sıcacık lezzetlerini hemen sipariş verebilirsin. Hadi, filmini açmadan tıkla gelsin!

    Paylaş

    İlginizi çekebilecek içerikler

    Hamburger Kaç Kalori?
    timer
    2 dk

    Menüler

    Hamburger Kaç Kalori?

    Lezzetine doyamadığımız hamburgerin kaç kalori olduğunu biliyor musunuz? Burger King'in katkılarıyla hazırladığımız hamburger besin değer...

    Devamı

    Mükemmel Bir Ev Partisi için Öneriler
    timer
    3 dk

    Menüler

    Mükemmel Bir Ev Partisi için Öneril...

    Mükemmel bir ev partisi vermek mi istiyorsun ve yardıma mı ihtiyacın var? Senin için buradayız! Sana özel menülerimize ve parti önerileri...

    Devamı

    Fast Food Markalarıyla İlgili Bilmediğin 6 Şey
    timer
    2 dk

    Trend & Eğlence

    Fast Food Markalarıyla İlgili Bilme...

    Subway'in siyah zeytinlerinden Arby's'in isminin geldiği yere, fast food markalarıyla ilgili az bilinen 6 gerçeği derledik! Şaşırmaya haz...

    Devamı

    Ailecek İzlenecek En İyi 10 Film
    timer
    6 dk

    Trend & Eğlence

    Ailecek İzlenecek En İyi 10 Film

    Ailecek film izleme aktivitelerinde tercih edilebilecek en iyi aile filmlerini Burger King® keyfiyle birleştirdik bir liste oluşturduk! F...

    Devamı

    Türk Mutfağında Dönerin Yolculuğu
    timer
    3 dk

    Trend & Eğlence

    Türk Mutfağında Dönerin Yolculuğu

    Türk mutfağının imza yemeklerinden olan dönerin tarihini biliyor musun? Döner ile ilgili bilmediklerini konuşacağımız bu içeriğimize mutl...

    Devamı